Bærekraft på Tollbua

Matigruppen åpnet sin første restaurant, Tollbua, i februar 2024. Tidligere var bygningen tollboden for Trondheim (Tollbua = Tollhus), en historisk bygning på kaia i Trondheim. Den har nå blitt ombygd som et spesialbygd kontorkompleks og en 1 400 m² stor restaurant- og underholdningsarena.

Tollbua dekker mesteparten av første etasje, med hovedinngangen for gjester på vestsiden, rett overfor Rockheim.

Tollboden er en vernet eiendom, og derfor tok utbyggerne stor omsorg for å respektere og ivareta den eksisterende bygningen. Gjennom hele renoveringsprosessen fokuserte utbyggerne og interiørarkitektene på kvalitetsmaterialer som er holdbare og langvarige. De prioriterte gjenbrukte eller resirkulerte materialer der det var mulig.

Tollbua's Champagne Table is a semi-private dining space, just slightly off from the rest of the restaurant


Interiørarkitektene, SJ Design, brukte gamle elementer reddet fra de tidligere beboerne der det var mulig. For eksempel er Chef’s Table, Champagne-bordet og Chambre Séparée-bordet laget av store mørke trebjelker fra den gamle bygningen. Mye av kjøkkenet og alle tre vinkjellerne er gjenbrukt fra et annet konsept.

Tollbuas kjøkken er fokusert på kortreiste, bærekraftige og lokale ingredienser. Filosofien bak Christopher Davidsens mat er å skape fantastiske matopplevelser, samtidig som man utnytter hele ingrediensen. Det er nøye lagerstyring for å sikre minimalt svinn.

Avfallshåndtering håndteres av Elskedeby, som utelukkende bruker elektriske kjøretøy. Elskedeby samler inn og sorterer avfall regelmessig for å redusere støyforurensning fra store kjøretøy og uønskede lukter. Tollbuas egen bil er også 100 % elektrisk.